1. Ustalara Özel
  2. Tarifler

Sütlü Nuriye

Malzemeler

  • Hamuru için;
  • 2 adet yumurta,
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı Turyağ Ayçiçek yağı
  • 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
  • 1 tutam tuz
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 4 su bardağı un
  • Şerbeti için;
  • 4 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı süt
  • İçi için;
  • 2 su bardağı file fındık
  • Üzerine;
  • 250 gram UFA Baklava

Hazırlanışı

Hamuru için kabartma tozu ve un haricindeki tüm malzemeler derin bir kap içinde karıştırılır. Çok yumuşak olmayan bir hamur elde edinceye kadar karışıma kabartma tozu ve azar azar un ilave edilerek yoğrulur ve 20 dakika dinlendirilir.
Dinlendirilen hamur 3 eşit parçaya bölünür ve her bir parça tekrar 15 parçaya bölünüp, beze yapılır. Bezeler nişastalı bir zeminde tek tek tatlı tabağı büyüklüğünde açılır ve aralarına bolca nişasta serpilerek 15’erli 3 grup halinde üst üste dizilir. En üstteki bezelere nişasta serpilmemelidir.
Açılan 3 adet 15’erli bezeden oluşan hamurlar tepsi büyüklüğünde açılır ve tepsiye üst üste aralarına file fındık serpiştirilerek yerleştirilir. Hazırlanan tatlı bıçak yardımı ile kare ya da isteğe göre baklava şeklinde dilimlenir.
250 gram UFA Baklava eritilir ve dilimlenen tatlının üzerine, her yerine gelecek şekilde dökülür. 170° fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir ve fırından alınıp, oda ısısında iyice soğuması için bekletilir.
Şerbeti için 2 su bardağı su ile 3 buçuk su bardağı toz şeker, tencereye koyulup, karıştırılır ve ocağın üzerinde kaynamaya bırakılır. 1-2 dakika kaynadıktan sonra, ocaktan alınır ve üzerine 2 su bardağı süt ilave edilip, karıştırılır.
Pişirilen tatlı fırından alındıktan sonra, iyice soğuması için en az 5-6 saat dinlendirilir ve üzerine şerbet dökülür. Fırından çıkan tatlının dinlenmiş, sütlü şerbetin ise sıcak olmasına dikkat edilmelidir.
Hazırlanan Sütlü Nuriye, şerbetini çektikten sonra üzeri Hindistan cevizi ile süslenerek servis edilir.
İsteğe göre içinde fındık yerine ceviz, süslemesinde de antep fıstığı kullanılabilir.