1. Ustalara Özel
  2. Tarifler

Tulumba

Malzemeler

  • 500 gr böreklik un
  • 750 gr su
  • 25 gr Turyağ Özel
  • 10 gr limon suyu
  • 5 gr toz şeker
  • 25 gr mısır nişastası
  • 6 bütün yumurta
  • Şerbeti için:
  • 1 kg su
  • 2 kg toz şeker
  • 10 gr limon suyu
  • Kızartmak için: Turyağ Fritöz

Hazırlanışı

750 gr su, 25 gr Turyağ Özel, limon suyu ve şeker kaynatma kabına alınıp ocakta kaynatılır. Sonrasında 500 gr un ve 25 gr nişasta ilave edilip 5 dk kadar kavrulur. Hamur kavrulduktan sonra tezgaha koyulup merdane yardımıyla açılarak hem pütürlü yapı oluşmasını engellenip hem de soğumasını sağlanır. Yumurtalar hamura azar azar yedirilmeye başlanır. Tüm yumurtalar eklendiğinde artık tulumba kızarmaya hazır hale gelir.

5 lt Turyağ Şerbetlim tencereye konulur ve yağ 50 dereceye geldiğinde tulumba hamuru kalıbından yağın içine parçalar halinde sıkılır. Tamamı bitince ocak ateşi arttırılarak hamurlar kızartılır.
*Tulumbaların hepsinin aynı renginin aynı olması için hamurlar kızartılırken karıştırılmaması gerekir.
Tulumbalar kızarınca yağın içinden iyice süzülerek daha önceden soğutulan şerbetin içine alınır ve yaklaşık 15 20 dk şerbeti iyice çekmesi sağlanır. Şerbetten alınan tulumbalar servise hazırdır.