Kekler - Turyağ
Not Defteri

Kekler

Kekler

Keklerinizin dışının kalın ve sert olmaması için çırpılırken kabarabilen ve havayı tutma özelliği olan margarin seçmeye özen gösteriniz.

Kek hamuruna kullandığınız un, tip 1 diye adlandırdığınız un ise, daha zayıf un ile paçal yapınız. Hamura unu ilave ettikten sonra kesinlikle çırpma teli ile karıştırmayınız.

Kek hamuruna un ilave edildikten sonra çırpma teli ile karıştırılırsa hamur lastiklenir ve kekin sert kabuklu ve hacimsiz olmasına sebep olur. Un ilave edilen hamurda çırpma teli yerine tahta spatula veya kevgir kullanımını öneririz. Mikser kullanımında ise hamur yoğurma aparatının kullanımı uygun olacaktır.

Meyveli keklerde kekin içine koyulan kuru meyvelerin kalının dibine çökmemesi için de kuru meyveleri önceden unlayınız.

Keklerinizin kalıptan kolay çıkması için kullanacağınız kalıpların ıslak olmamasına özen gösteriniz. Önceden kalıbın iyice yağlanıp un serpilmesi de kekin kalıptan kolayca çıkmasına yardımcı olur.

Kekin hamurunu kalıba koyarken 1/3’i boş kalacak şekilde kabarma payı koymanızı öneririz.

Kekleriniz fırındayken ilk 20 dakika fırını hiç açmamaya dikkat edelim. Fırın açılırsa kabaran keklerin çökmesine sebep olur.

Kekleriniz piştikten ve soğuduktan sonra raf ömrünü uzatmak için hava temasından korumanız gerekir. Bunun için keklerinizi streç filmle sarabilir ya da cam kaplara koyabilirsiniz.

 

BROWNIE: Herkes tarafından çok sevilen Brownie kekleri pastane vitrinlerinde de oldukça rastladığımız bir ürün. Fakat en önemli özelliği yoğun kuvertür lezzeti ve yumuşaklığı olan bu keklerde maalesef bazen kuvertür yerine kakao kullanılabilmektedir. Kakao kullanımı brownie keklerin kurumasına sebep olur ve lezzetini kaybeder. Bu keklerin pişirilme ısısı ise 180 derecedir. Keklerinizin içinin yumuşak olmasını istiyorsanız içini hafif çiğ bırakmanızı öneririz.